Lävistykset
Usein kuultuja kysymyksiä lävistyksistä ...ja niihin vastauksia


Miten lävistys tehdään? 

  • lävistettävä alue desinfioidaan
  • lävistyksen sijoitus merkitään antiseptisella musteella, käyttäen kertakäyttöistä merkkaustikkua
  • neula työnnetään kudoksen läpi
  • koru asennetaan paikalleen
  • lopuksi lävistys ja sitä ympäröivä iho puhdistetaan huolellisesti

Onko ensilävistyskorut kirurginterästä?

LÄVISTYSLIIKKEESSÄ ensiasennuskorut ovat korkealaatuista titaania ja kultaa, jotka on materiaalina kirurginterästä huomattavasti turvallisempia haavakosketuksessa.
Lävistyksen hintaan kuuluvien ensikorujen lisäksi valikoimaan kuuluu myös "erikoismalleja" pientä lisämaksua vastaan. Kysy lisää lävistäjältäsi!

Miksi lävistys on kalliimpi kuin ns. korvisrei'itys?

Lävistykset suoritetaan niiden tekemiseen erikseen suunnitellussa tilassa. Lävistystilanteessa käytetään erikoisvälineitä ja -koruja. Hygieeninen operaatio vaatii paljon kertakäyttöistä tarviketta ja kalliita sterilointilaitteita. Myös ammattilaisen tietotaito on isossa roolissa onnistuneen lävistyksen tekemisessä ...ja kumman arvelet osaavan auttaa sinua paremmin ongelmatilanteessa, lävistäjä vai rihkamakaupan myyjä?
Ampumalla tehty "lävistys" ei pidä sisällään oikeastaan muita kuluja kun rihkamakorun joka runnotaan kudoksen läpi. Tämä tapahtuu yleensä sivutoimisena, ja valitettavan usein hyvin epäilyttävissä olosuhteissa.

Miksei "ampumalla"?

SUURI hygieniariski. Korvakorupyssyt eivät yleensä ole steriloitavia, eikä niitä käyttävissä putiikeissa ole minkäänlaisia sterilointilaitteita (lähes poikkeuksetta). Desinfiointiaineella pyyhkiminen ei poista verenvälityksellä tarttuvien vakavien tautien (HIV, hepatiitit jne.) tartuntariskiä. Korut ovat täysin väärän mallisia ja kokoisia lävistyksen parantamiseen. Takaosan lukko kerää haavaeritettä ja muodostaa otollisen paikan bakteereille pesiä. Pahimmassa tapauksessa kudos kasvaa lukko-osan läpiä ja koru joudutaan poistamaan leikkaamalla. Usein käsketäänkin varmuuden vuoksi räpläämään korua, jottei se jumittuisi kudokseen. Tulehdusriskin takia lävistykseen koskeminen käsillä ei ole koskaan hyvä vaihtoehto. Paraneminen myös pitkittyy joka kerta kun lävistystä ärsytetään sitä liikuttelemalla. Jos terveytesi on sinulle edes hieman tärkeää - ÄLÄ KOSKAAN OTA LÄVISTYSTÄ KORVAKORUPYSSYLLÄ!

Sattuuko lävistyksen ottaminen?

Useimmiten lävistyksen ottaminen sattuu huomattavasti vähemmän kuin mitä olisi kuvitellut. Lävistäminen on nopea operaatio, joten mahdollinen kipu on hetkessä ohi.

Onko mahdollista saada puudutus?

Apteekista on saatavilla pintapuudutteita (esim. EMLA laastari ja emulsiovoide), joista moni on tuntenut saaneensa helpotusta. Ilman reseptiä ei tehokkaampia tuotteita valitettavasti saa.

Voiko lävistyksestä halvaantua?

LÄVISTYSLIIKKEESSÄ lävistykset tehdään perinteisin ja hyväksi havaituin metodein, joihin ei tämänkaltaisia riskejä liity.

Voiko lävistys ns. kasvaa ulos?

Joissain tapauksissa keho saattaa hylkiä siihen asennettua vierasta esinettä. Liiallinen ihon  kuivuminen, vääränmalliset tai liian raskaat korut, tai lävistykseen kohdistunut vaurio voivat myös kasvattaa uloskasvun riskiä.
Noudata aina lävistäjäsi antamia jälkihoito-ohjeita kunnes lävistyksesi on täysin parantunut, ja mahdollisissa ongelmatilanteissa käänny heti lävistäjäsi puoleen.

Mistä tiedän onko lävistykseni tulehtunut?

Tulehduksen tyypillisiä oireita ovat haavan märkiminen, punotus, turvotus, kuumotus ja kipu. Jos epäilet lävistyksesi tulehtuneen ota hetimiten yhteyttä lävistäjääsi, hän neuvoo kuinka menetellä.
HUOM! Paranemisaikana lievät tulehduksen merkit ovat siis yleensä normaalia parantumista.

Teettekö lävistyksiä asiakkaan omalla korulla?

Hygienia- ja turvallisuussyistä emme tee lävistyksiä muualta hankituilla korulla. 

  • Lävistyksen sijoitusta ei valita korun perusteella, vaan koru sijoituksen
  • Väärän kokoinen koru voi hidastaa paranemista tai jopa estää sen kokonaan, myös muiden komplikaatioiden kuten uloskasvun riski suurenee 
  • Tulehduksien ehkäisemiseksi korun täytyy olla steriili (bakteeriton, mikro-organismeista vapaa)

Halutessasi voit tottakai myöhemmin vaihtaa oman korusi lävistykseen, omalla vastuullasi.

Teettekö lävistyksiä alle 16-vuotiaille?

Alle 16 vuotiailta edellytämme huoltajan suostumuksen. Huoltajan tulee myös olla läsnä liikkeessä. Pelkkä lupalappu tai puhelinsoitto ei siis riitä.
HUOM! Huoltajan tulee olla yhteydessä Lävistysliikkeeseen ennen ajan varaamista.

Kuinka kauan kestää lävistyksen paraneminen?

Paraneminen on kiinni lävistyksen sijainnista, kehon reaktiosta, henkilökohtaisesta hygieniasta ja jälkihoidosta. Katso arvioidut paranemisajat lävistyskohtaisesti vasemmalta.

Voinko ottaa ystävän mukaan?

Tottakai. Pieni henkinen tuki ei ole koskaan pahitteeksi.

Saanko käydä saunassa lävistyksen paranemisaikana?

Suosittelemme huuhtelemaan lävistyksen huolellisesti kaikenlaisen hikoilun jälkeen.

Saanko polttaa tupakkaa lävistyksen paranemisaikana?

Mikäli lävistys sijaitsee suussa, suosittelemme purskuttamaan suun suuhuuhteella savukkeen jälkeen jottei terva, häkä yms. epäpuhtaudet pääse ärsyttämään tuoretta lävistystäsi.

Voinko juoda alkoholia lävistyksen paranemisaikana?

Jos pystyt noudattamaan jälkihoito-ohjeita myös päihtyneenä. Mikäli lävistys sijaitsee suun sisällä, on hyvä ottaa huomioon että voimakkaat alkoholijuomat saattavat ärsyttää lävistystä pidentäen paranemisaikaa.

Tuntuuko lävistyksen ottaminen samalta kuin tatuoinnin?

Nämä kaksi eivät ole millään tavoin verrattavissa toisiinsa.

Kuinka pian voin vaihtaa lävistykseen uuden korun?

Korun voi vaihtaa heti lävistyksen parannuttua. Mikäli koru on jostain syystä vaihdettava ennen sitä, suosittelemme konsultoimaan lävistäjääsi ensin.

Saanko käydä uimassa tuoreen lävistyksen kanssa?

Suosittelemme välttämään. Uima-altaideiden veteen lisätty kloori ärsyttää ja kuivattaa parantuvaa lävistystä, aivan kuten muutkin voimakkaat puhdistusaineet. 
Veden mukana lävistykseen myös pääsee helposti epäpuhtauksia. Joidenkin lävistysten kanssa voi olla mahdollista uida niitä kastelematta, tai ne on suojattavissa vedenpitävällä laastarilla.